Podnikateľský účet – Alfa a Omega podnikateľa

//Podnikateľský účet – Alfa a Omega podnikateľa
  • výhody podnikateľského účtu
  • otvorenie účtu na diaľku
  • digitálne firemné bankovníctvo

Spoločnosť s ručením obmedzeným, obchodná spoločnosť alebo živnostník, pre správu finančných transakcií firmy je podnikateľský účet tým pravým užitočným nástrojom. Vďaka nemu máte možnosť využívať služby a špecifické bankové produkty určené pre podnikateľov.

Otvorením tohto účtu rozdeľujete osobné financie od firemných a máte tak možnosť bezpečne sledovať príjmy a výdavky spojené s podnikaním. S účtom je možné jednoduchšie sa dostať k firemným úverom prípadne aj k ďalšej podpore zo strany banky.

V súčasnosti už nie je nutná osobná návšteva banky. Podnikateľský účet je možné založiť aj online. Samozrejmosťou pri založení je niekoľko dokumentov, ktoré je potrebné predložiť, v prípade že sa účet otvára online, stačia skeny dokladov (identifikačné doklady, dokumenty potvrdzujúce oprávnenie podnikať).

Pri otváraní účtu sa pracovník banky bude pravdepodobne pýtať na niekoľko vecí o vašej firme a jej aktivitách. Banka ponúkne na výber otvoriť si živnostenský účet alebo podnikateľský účet vhodný pre menšie alebo väčšie firmy. Taktiež je pre banku dôležité vedieť v akej oblasti sa chystáte podnikať, či plánujete otvárať alebo otvárate kamennú predajňu, zriaďujete e-shop, atď. Na základe týchto informácií o type podnikania následne ponúka doplnkové služby ako platobné terminály (či už pre kamenné obchody alebo priamo v mobile), alebo elektronické platobné brány pre online obchody. Nevyhnete sa ani otázke o očakávaných príjmoch a výdavkoch vášho podnikania. Podľa týchto informácií banka odporučí alebo navrhne riešenie pre kontrolu cash flow a pre účtovníctvo. Môže ponúknuť tiež podnikateľský úver pre financovanie podnikania. Otázka na počet zamestnancov pomáha banke pochopiť štruktúru podnikania a následne zameranie riešenia pre efektívne riadenie a plánovanie ľudských zdrojov.

Čoraz viac sa v dnešnej dobe kladie dôraz na digitálne bankovníctvo a jeho výhody pre podnikateľov. Umožňuje prístup k účtom a finančným transakciám cez internet a mobilné aplikácie, teda je možné mať neobmedzený prístup k financiám a rýchlo vykonávať platby a prevody. Okrem iného, digitálne bankovníctvo umožňuje aj rôzne funkcie pre správu financií ako možnosť vytvárať a sledovať faktúry, spravovať rozpočet, či generovať finančné správy.

 

Zdroj: © Zoznam