Ochladenie dopytu po bývaní

//Ochladenie dopytu po bývaní

Situácia na realitnom trhu dnes už ani zďaleka nepripomína obdobie spred pandémie. Druhá polovica minulého roka veľké zmeny a najnovšie štatistika prezentujú, že nastavený trend pretrvával aj v prvých 3 mesiacoch tohto roka.

„Silný január mohol budiť dojem, že ľudia sú stále motivovaní využiť doterajšie podmienky financovania bývania na kúpu nového bytu, no nasledujúce dva mesiace to nepotvrdili,“ konštatuje Filip Žoldák z realitnej kancelárie Herrys.

Najvýraznejšou zmenou, ktorá je príčinou zdržanlivého správania sa kupujúcich, je zvýšenie úrokových sadzieb na hypotékach. Momentálne sa pohybujú na úrovni 4-4,5%.
„Nárast úrokovej sadzby o tri percentuálne body spôsobil pri nezmenenej cene bytu nárast mesačnej splátky hypotéky o takmer 50 percent, čo je pre kupujúcich obrovský šok,“ dodáva hlavný analytik Bencont Investments Rudolf Bruchánik.

Záujem kupujúcich je okrem drahších hypoték ovplyvnený infláciou a obáv z budúcnosti. Časť kupujúcich čaká na pokles cien novostavieb, pri starších bytoch sa pokles cien už prejavil.

 

Zdroj: index.sme.sk