Ceny nájmov rastú

//Ceny nájmov rastú

Dopyt kupujúcich na realitnom trhu výrazne ochabol za posledných 5 mesiacov. Záujem o kúpu je slabý, nehnuteľnosť sa dlhšie predáva, kúpa sa oveľa viac zvažuje na strane kupujúcich. Trh sa zmenil z trhu predávajúcich na trh kupujúcich, ktorí sa môžu dovoliť vyjednávať a tlačiť cenu nadol.

Ponuka bytov je dostačujúca, no dopyt je pravý opak. Problém nastáva ak predávajúci nevie dlhšie predať, nemá záujem znížiť cenu a rozhodne sa nehnuteľnosť nepredávať ale dať do prenájmu. Rast hypotekárnych úrokov, cien energií a inflácie sa odráža aj na realitnom trhu. Zvýšené ceny nájmov sú odrazom zvýšeného dopytu po nájmoch. Ceny nájmov sa prakticky dotiahli na ceny kúpy pri terajších úrokoch. V priemere sa ceny nájmov oproti minulému roku zvýšili o 30-35 %. Situácia počas covidu bola úplne iná, kedy sa trh s nájmom viac menej zastavil.

Novostavby si najviac držia ceny, aj napriek tomu, že sa niektorým developerom predaj pri istých projektoch úplne zastavil. Je to dôsledok drahej stavby a vysokých nákladov. Silní developeri cenu udržia a počkajú na obnovu trhu. Naopak staršie nehnuteľnosti dávajú priestor pre vyjednávanie a pokusy o stlačenie ceny kupujúcimi.

Výrazné znižovanie cien sa ani po upokojení sa trhu nepredpokladá. Makléri hovoria skôr o cenovom ustálení a o následnej obnove trhu. Ľudia budú musieť novú situáciu len prijať.

 

zdroj: regiony.zoznam.sk