Úrokové sadzby porastú aj naďalej

//Úrokové sadzby porastú aj naďalej
  • ECB sprísnila menovú politiku
  • zvýšenie hlavných úrokových sadzieb o 50 p. b.
  • jadrová inflácia môže zotrvať na príliš vysokých úrovniach

Podľa očakávaní Európska centrálna banka začiatkom februára sprísnila menovú politiku a zvýšila hlavné úrokové sadzby. Sadzby hlavných refinančných operácií a jednodňových refinančných operácií vzrástli na úroveň 3,00 % a 3,25 %. Depozitná sadzba sa zvyšuje na 2,50 %.

„Aj keď je januárový pokles inflácie pod 9 percent veľmi vítaný, sme stále veľmi, veľmi ďaleko od cieľa. Nemôžeme si dovoliť poľaviť v tempe a na základe dnes dostupných dát na to ani nevidím dôvod,“ zdôraznil guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír.
Obavy, že jadrová inflácia môže zotrvať na privysokých úrovniach, považuje za neprípustné. Vo chvíli keď ľudia a podniky zahrnú vysokú infláciu do svojich očakávaní vzniká zásadný problém. V priebehu marca budú k dispozícií aktualizované predpovede o očakávanom vývoji inflácie a ekonomiky na najbližšie 2 roky.

„V marci máme v úmysle pokračovať v nastolenom rytme a opätovne zvýšiť sadzby o 50 bázických bodov. Myslím si, že marcové zvýšenie nebude posledné. O tom, koľko ďalších bude potrebných, rozhodneme následne “ avizoval Kažimír.

 

Zdroj: tasr.sk