Hypotéky a úvery na bývanie je takmer nemožné získať

//Hypotéky a úvery na bývanie je takmer nemožné získať
  • splniť podmienky pre získanie hypotéky je mimoriadne zložité
  • banky znižujú limit pre klientov, ktorým hypotéky budú zasahovať splatnosť do dôchodkového veku
  • zdokladovanie dostatočného príjmu

Aktuálna ekonomická a finančná situácia Slovákov sa zhoršuje každým dňom. Podmienky pre získanie hypoték a úverov na bývanie, ktoré by sa čo i len priblížili podmienkam spred roka, sú nereálne. Proces aj jeho jednotlivé fázy skomplikovali najmä oveľa vyššie sadzby. Po novom sa ku komplikáciám k získaniu hypotéky pridáva aj vek klientov, ktorých hypotéky budú zasahovať do dôchodkového veku. Človek vo veku 45 rokov by si mohol požiadať o úver vo výške len už 6,75 násobku svojho ročného príjmu namiesto pôvodného 8 násobku.

,,Keďže výška poskytnutých úverov klientom v strednom veku rastie výrazne rýchlejšie ako ich príjmy, hlavným cieľom je sprísnenie podmienok, aby sa do budúcna zabránilo pokračovaniu takýchto rizikových trendov. Pri prechode na dôchodok však treba rátať s poklesom príjmu a možnými problémami so splácaním úveru,“ zdôrazňuje finacnykompas.sk.

Najdôležitejším bodom je ale dostatočný príjem, ktorý je nutné vedieť zdokladovať.

Na základe vášho súhlasu v žiadosti overuje banka príjem napríklad v Sociálnej poisťovni a iných registroch či databázach. Tým banka posudzuje, či ste schopný splácať hypotéku. Príjem musí byť v dostatočnej výške, musí byť stabilný a pravidelný,“ uvádza financnykompas.sk. Výška pravidelných záväzkov a životných nákladov sa taktiež berie do úvahy. Od 1.7. 2018 banka neprepláca 100% ceny nehnuteľnosti, ktorá sa bude zakladať ako záruka.

  • Byt v krajskom meste, vyhľadávaná nehnuteľnosť – 90% z ceny nehnuteľnosti,
  • nový či starší rodinný dom – 80%,
  • pozemok – 70-80% z ceny nehnuteľnosti,
  • rekreačné chaty – 50-60% z ceny nehnuteľnosti.

Konkrétne percentá sa môžu líšiť podľa banky. Ďalšími povinnosťami, ktoré ešte čakajú pri vybavovaní hypotéky sú poistenie nehnuteľnosti, poistenie hypotekárneho úveru, poplatok za znalecký posudok, poplatok za vyhotovenie kúpnej zmluvy, poplatky za vklad na kataster a úverová história klienta.

 

Zdroj: zoznam.sk